Southamton

Southampton is een stad van 254.000 inwoners in het zuidoosten van Engeland, 130 km van London. De stad ligt aan zee en is de grootste havenstad van het land. Van hieruit begon op 10 april 1912 de Titanic aan zijn noodlottige reis.  De haven ligt tegen het centrum aan, dus alles ligt op loopafstand. 

Het centrum van Southampton bestaat uit twee delen: het middeleeuwse gedeelte en het nieuwere gedeelte. Tussen deze twee delen staat de Bargate, een middeleeuwse poort met portierswoning uit 1180. Rondom de oude stad staat nog een groot deel van de 14de-eeuwse stadsmuren en daar loopt een wandelroute die wordt aangekondigd door een bord ‘Walk the Southampton Walls’. Onderweg informeren borden je over de historie van de plaats waar je op dat moment bent. 

In het oude centrum staan een aantal middeleeuwse bouwwerken die nog in zeer goede staat verkeren. Bij de haven vind je de stadspoort Westgate. Het Medieval Merchant’s House is een gerenoveerd koopmanshuis uit 1290 dat behoort tot het Engels Erfgoed en het interieur geeft je een goed beeld van hoe een middeleeuws koopmanshuis eruit moet hebben gezien. De Holy Rood Church is een van de originele vijf kerken uit 1320. In 1940 werd de kerk gebombardeerd en nu is er alleen nog de toren, het koor en wat muren over. Binnen, onder de toren, is er een gedenkfontein voor alle mensen die zijn omgekomen tijdens de ramp met de Titanic. De kerk is altijd de kerk van de zeelieden geweest en de tegenwoordige ruïne blijft behouden ter nagedachtenis aan de mannen van de Merchant Navy die tijdens dienst hun leven verloren op zee.  Netley Abbey is een schilderachtige historische plek waar je de ruïnes van een klooster uit de 12de eeuw kunt bewonderen. Het Tudor House Museum is een Normandisch huis uit 1495 dat een indruk geeft van het dagelijks leven van de Tudor tijd tot nu. Er is ook een fraaie Tudor tuin met kruidentuin waar je iets kunt drinken met uitzicht op de restanten van het middeleeuwse King John’s Palace. Wie weet drinkt Anna Boleyn (tweede vrouw van de beruchte Hendrik Vlll) een kopje met je mee, die schijnt hier nog wel eens rond te spoken!

In de film ‘Titanic’ zijn we getuige van een bijzonder romantisch verhaal, maar in ‘Sea City’ kun je zien dat de werkelijkheid een stuk minder romantisch was! In dit museum vind je een expositie over de Titanic met foto’s, originele geluidsopnamen en levensverhalen van bemanning en passagiers. Een ander bezienswaardig museum is ‘Solent Sky Museum’, een museum over de geschiedenis van de Britse luchtvaart, met onder andere Spitfire en Tigermoth in de collectie.

Vanuit Southampton kun je in 55 minuten met een grote veerboot naar Isle of Wight, een prachtig eiland. Je kunt ook met een kleine veerboot naar het kustplaatsje Hythe en naar New Forest, een nationaal park. Tijdens de vaartocht passeer je de haven met de grote cruiseschepen, altijd indrukwekkend om te zien!

New Forest is een wildlife park met onder meer ponies, ezels, herten en veel uilensoorten. Het is open parkachtig, met oude bomen, heide, meren en bosweiden. Het is er heerlijk rustig en vredig en je kunt er wandelen, fietsen, rijden in een open bus of met de auto. Wil je kijken naar boten en zwanen terwijl je wandelt in een prachtig park langs de rivier, zoek dan niet verder: ‘Riverside Park’ heeft het! Voor een rustige idylle kun je naar ‘Andrews East Park’,  met rotspartijen, mooi onderhouden rozentuinen en Japanse tuinen, een fontein omringd door waterlelies,  minigolf, het is er allemaal!  In ‘The Common Park’ kun je roeien, om een beetje in conditie te blijven, en het is nog leuk ook! 
Natuurlijk kun je ook naar het strand gaan! Op 2 km van het centrum vind je Weston Shore, prima om te varen en te zeilen. Wil je vissen, zwemmen en windsurfen, ga dan 7 km verderop, daar ligt Lepe Country Park met 1,5 km strand. Er zijn pijnbomen, bloemenweiden en kliffen en in de verte kun je Isle of Wight zien liggen. Met een mooi zonnetje erbij en een lekker temperatuurtje moet dat wel een mooi stranddagje worden!

Als je gezellig uit eten wilt gaan, dan kun je dat heel leuk doen in de eeuwenoude Oxford Street, met veel authentieke pubs en restaurants. Of lekker op een terras met een drankje bij de haven Town Quay. Typisch Engels is Fish and Chips, dat zijn dikke frieten met gefrituurde vis, een goed adresje daarvoor is Mike’s Fish & Chips Restaurant’. Andere restaurants waar ze typisch Brits eten bereiden zijn onder meer ‘The Vestry’, ‘The Lovely Little Café’, ‘Miss Ellie’s Café’, ‘Big Blue Café’ en ‘The Standing Café’. Of probeer een portie ‘pubfood’: aardappelpuree met sausage (worst) en doperwten. Lekkere verse seizoensgerechten serveren ze bij de het familiebedrijf ‘CXO Bar & Bistro’. Heerlijk Italiaans eten vind je bij ‘It’s a Pizza Thing’ en ‘La Vita Café’. ‘Handmade Burger Co.’  heeft veel prijzen gewonnen met zijn handgemaakte burgers. ‘COSMO S.’ heeft internationale gerechten op het menu staan en ‘La Regata’ Spaanse. Verder heb je de keus uit onder meer Grieks (‘Sulas Greek Taverna’ of ‘The Real Greek’), Indiaas (‘Bitterne Balti’), Vietnamees (‘Pho Vietnam’), Thais (‘Thaikhun Tai Street Food’), Turks (‘Uni Kebab’) en Braziliaans (‘Casa Brasil Southampton Westquay’). Daar moet toch ook wat voor jou bij zitten!

Er zijn meerdere historische hotels in Southampton, waaronder het Star Hotel uit begin 19de eeuw, waar ooit prinses Victoria heeft gelogeerd (het is nu een budget hotel!) en het Dolphin Hotel uit 1250, waar de beroemde schrijvers Shakespeare en Jane Austen veel tijd hebben doorgebracht en acteur Orson Wells, admiraal Lord Nelson en koningin Victoria hebben gelogeerd. Wie je er tegenwoordig tegen kunt komen is het kamermeisje Molly en nog een stuk of wat andere spoken die hier rond zouden dolen! Maar dat is niet de enige plek die je kippenvel kan bezorgen: van de pub ‘Red Lion’ wordt gezegd dat hij de meeste spoken van Southampton herbergt, maar liefst 21!  Wil je echter een aardig spook ontmoeten die het leuk vindt om lege glazen bij te vullen, dan moet je bij ‘The Duke of Wellington’ zijn, een café uit 1220! 

In Southampton is er volop kunst en cultuur, van galerieën en muziekpaleizen tot theaters, je komt  het allemaal tegen. Voor pop- en rockmuziekconcerten kun je naar de Guildhall, wil je liever iets kleinschaligers dan is ‘The Cellar’ de ‘place to be’ als je op zoek bent naar soul-, fusion- en jazz-artiesten. In de bars zijn ook vaak live acts. Southampton is een studentenstad en die studenten zul je vooral tegenkomen in uitgaansgelegenheden en pubs in de wijken Polygon en Bedford Place. In de laatstgenoemde wijk is ‘Ninety Degrees’ de voornaamste bar.  ‘Orange rooms’ is winnaar van de Best Bar Award! In ‘Oceana Southampton’ bevinden zich drie verdiepingen met kamers, en iedere kamer is ingericht in de stijl van een bekende bestemming ergens ter wereld. ‘Junk’ is voor trendsetters en fashionistas, met indie, elektro, r&b en hiphop en bekende DJ’s. Hou je van roze, dan is de nachtclub ‘The Edge’ misschien iets voor jou. Dan heb je nog ‘Banana Wharf’ (voor een geweldige avond), ‘Café Parfait’ (comfort en extravagantie) en ‘Club 4’ (eigentijdse en stijlvolle nachtclub). Nog wat leuke adresjes:  ‘The Frog and Frigate’, ‘Caskaway’, ‘Bring & Mix’, ‘The Hobbit Club’, ‘Overdraft Craft Ale Bar’, ‘The Wellington Arms’ and ‘Guide Dog’.

Southampton biedt een leuke mix van voetbal, strand, cultuur, historie, lekker eten en drinken en gezellig uitgaan, redenen genoeg om er eens heerlijk rond te gaan neuzen en te ontdekken dat dit een ‘coole’ stad is!