Brugge

Brugge is een stad in Vlaanderen in het noordwesten van België. De stad heeft 118.000 inwoners, die Bruggelingen of Brugse Zotten worden genoemd. De gemeente Brugge heeft een zeehaven, Zeebrugge. Het goed geconserveerde middeleeuwse centrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en trekt wereldwijd toeristen aan. De stad wordt wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd door de aanwezigheid van vele kanalen, vaarten en grachten (Brugse reien) met mooie romantische bruggetjes waar toeristenboten af en aan varen, vol met enthousiaste en nieuwsgierige, druk fotograferende mensen uit alle werelddelen. Dat is niet zo gek, want het centrum van Brugge is werkelijk beeldschoon en vol met historie, eigenlijk één groot openluchtsmuseum. Er zijn zo veel bezienswaardigheden dat je niet weet waar je beginnen moet!

In het hart van Brugge bevindt zich de Grote Markt, die al sinds 958 een centraal punt vormt in het dagelijks leven in de stad. Zo werd er handel gedreven, evenementen en toernooien gehouden en terechtstellingen gedaan. Het plein wordt nu nog regelmatig gebruikt voor evenementen, zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse start van de wielerronde Ronde van Vlaanderen. Het plein wordt omringd door gildegebouwen met fraaie 17de eeuwse punt/trapgevels (sommige versierd met een bloem, kat, haring, klok, etc.), waarvan het oudste originele huis het huis Bouchoute is, uit de 15de eeuw. In die gebouwen zitten nu winkels, cafés en restaurants met gezellige terrassen. Zeer aanwezig op het plein is het Belfort of de Halletoren, een 83 m hoog bouwwerk uit de 12de eeuw. Het staat symbool voor stedelijke macht, rijkdom en vrijheid. Het onderste gedeelte werd gebouwd in de 13de eeuw, het middelste in de 14de eeuw en het bovenste in de 15de eeuw. Wil je genieten van het spectaculaire uitzicht aan de top, dan zul je eerst 366 treden op moeten klauteren! Merk je boven aangekomen dat je een beetje scheef staat, nou, dat kan kloppen, want de toren helt ongeveer een meter naar links, maar dat doet hij al eeuwenlang dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Bovenin de stadstoren vind je een schatkamer en een uurwerk met 47 grote klokken, beneden vier hallen waar beurzen, tentoonstellingen en bijeenkomsten worden georganiseerd. Een andere blikvanger op de Grote Markt is het Provinciaal Hof, een imposant neogotisch gebouw met een fraaie witte gevel, gebouwd tussen 1887 en 1921. Vroeger de zetel van de provinciale overheid, nu alleen nog in gebruik voor tentoonstellingen, vergaderingen en ceremonies. Als je wilt kun je vanaf het plein een koetsrit door het centrum maken, dat is heel leuk om te doen en zeer populair onder de vele toeristen maar het is niet goedkoop.

Naast het marktplein vind je de Burg, een plein en voormalige vesting. Het wordt omringd door verschillende prachtige historische gebouwen, waaronder het imposante gotische Stadhuis uit 1376 (de pronkkamer is de Schepenzaal met het oorspronkelijke fraai bewerkte houten hanggewelf), de Brugse Vrije (bijzonder mooi gebouw uit 1727, met in de Renaissancezaal een van de mooiste houtsnijwerken van Europa, de vroegere rechtbank, nu het stadsarchief) en de Heilig Bloedbasiliek. In deze dubbelkapel wordt een bijzonder relikwie bewaard, namelijk een stukje stof met het (zo wordt gezegd) bloed van Jezus, in een schrijn van goud, zilver en edelstenen. Op Hemelvaartsdag wordt de relikwie in processie rondgedragen door Brugge.

Een van de oudste bidplaatsen en een toeristische trekpleister is de 115 m hoge Onze-Lieve-Vrouwekerk uit 1230. Er is een praalgraf van Maria van Bourgondië (voormalige vorstin van de Nederlanden) en verder is er het wereldberoemde beeld ‘Madonna met kind’ van Michelangelo te bewonderen. De Sint-Salvatorskerk is de hoofdkerk van het bisdom Brugge. De kerk lijkt op een stoere burcht en bevat een romaanse kapel uit de 9de eeuw. Er zijn nog veel meer bezienswaardige kerken, waaronder de Sint-Walburgakerk (een barokke Jezuïetenkerk uit de 17de eeuw met veel wit marmer) en de Sint Jacobskerk (pelgrimskerk uit de 13de eeuw met prachtige architectuur en talrijke kunstschatten).

Overal in het centrum tref je 14de eeuwse godshuizen aan, dit zijn groene hofjes omringd door witgekleurde huisjes waar vroeger armere ouderen woonden en nu nog steeds. Je mag er een kijkje nemen zolang je je houdt aan de regels van de bewoners. Het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde zit er al sinds 1245, het is een hofje met ongeveer 30 witte huisjes waar vroeger ‘begijntjes’ (alleenstaande vrouwen) woonden, tegenwoordig wonen er benedictijner zusters. Er is een Barokkapel uit 1605 en een van de huisjes is een museum, waar je kunt zien hoe ze daar leefden in de 17de eeuw. Mobiel bellen is er verboden en de toegangspoort, die alleen te bereiken is via een boogbruggetje, gaat om stipt 18:30 uur dicht!

Vlakbij het Begijnhof is het Minnewater, ooit de haven van Brugge, nu een romantische plek voor tortelduifjes, waar witte zwanen de idylle compleet maken. Dit plekje doet de naam van Brugge als meest romantische stad van Europa eer aan, evenals de Bonifaciusbrug, een kleine brug met werkelijk overal om je heen een schilderachtig uitzicht, onder meer op de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het park Arentshof (met hoge bomen, verborgen bankjes en mysterieuze kunstwerken). Veel mensen ervaren het als een bijzonder romantische en fotogenieke plek en er wordt gezegd dat als je hier je geliefde kust, je eeuwig samen zult blijven! Hier kun je ook op zoek gaan naar het kleinste venstertje van Brugge… De Rozenhoedkaai is hét plekje om het ideale fotoplaatje te maken, vooral tegen de avond: al sinds eeuwen is er het sprookjesachtig mooie uitzicht op het Belfort, torens, glas-in-loodramen, trapgevels, treurwilgen, brug en kaaien, en al dit fraais wordt weerspiegeld in de gracht (rei) de Dijver. Wat een prachtplek, wat een prachtstad! Kuier ook eens langs een van de mooiste kanalen van Brugge, de Gouden Handrei, om de hangende tuinen te bewonderen. Of zoek de rust op in de wijken St. Anna en St. Gillis, waar je arbeidershuisjes, gildehuizen en langs de ringvaart drie molens op een rij tegenkomt. In het Sint-Janshospitaal krijg je een indruk van acht eeuwen ziekenhuisleven in Brugge. Je kunt er zien hoe de ziekenzalen er toen uitzagen, compleet met medische instrumenten, apotheek, kruidentuinen en bijbehorende kerk en kapel. In dit hospitaal kun je ook een kijkje nemen in het Memlingmuseum om de kunstwerken te bewonderen van de schilder Hans Memling, een der groten van de Oudnederlandse schilderkunst.

Van de Brugse stadsomwalling uit 1297 zijn nog vier stadspoorten behouden gebleven: de Smedenpoort en Ezelpoort, die geheel door water omringd zijn, en de Kruispoort en Gentpoort, beide gelegen aan de Ringvaart. Prachtige pleinen zijn onder meer het Jan van Eyckplein (met historische bezienswaardigheden zoals het Oud Tolhuis uit 1477, en een standbeeld van de beroemde Vlaamse schilder Jan van Eyck) en het Huidenvettersplein (vroeger werk- en ontmoetingsplaats van leerlooiers en huidenvetters, hun oude ambachtshuis staat er nog. Nu zijn er verschillende restaurants).

In Brugge zijn er talrijke leuke en interessante musea te ontdekken. Bijvoorbeeld het Historium, een interactief museum over de geschiedenis van Brugge. Die geschiedenis komt tot leven tijdens de toer door zeven themakamers die je door middel van prachtige decors, poppen, film en speciale effecten (zoals geur) meenemen naar het Brugge uit 1435. Als toetje kun je een expositie bekijken en daarna genieten van een geweldig uitzicht op de Grote Markt vanaf het Panoramaterras! Het Gruuthusemuseum is gesitueerd in het luxueuze stadspaleis van de heren van Gruuthuse. Je kunt er allerlei kunst- en oudheidkundige voorwerpen uit het rijke verleden van Vlaanderen en Brugge gaan bekijken, waaronder meubilair, wandtapijten, zilverwerk, kant en alledaagse gebruiksvoorwerpen. Er is ook nog een kapel en een keuken van 500 jaar oud! Het Groeninge Museum is het Stedelijk Museum voor Schone Kunsten. Er hangt zes eeuwen Vlaamse/Belgische kunst aan de muren, waaronder van Jan van Eyck. Loop eerst eens rond in Oud Brugge en kom daarna naar dit museum, dan kun je allerlei plekken herkennen op de schilderijen daar! Wil je liever surrealistische kunst zien, dan kun je terecht in het Salvador Dali Museum, waar je eigenzinnige, vreemde en bizarre kunstwerken tegenkomt. Verder zijn er nog een chocolademuseum (waar je kunt zien hoe bonbons worden gemaakt en ook mag proeven!), een frietmuseum (toont als enige museum ter wereld de geschiedenis van de aardappel en de friet, die je ook mag proeven) en een diamantmuseum (bling bling).

Natuurlijk heb je na al dat cultuurgeweld behoefte aan een moment van rust en stilte. Daarvoor ga je bijvoorbeeld naar het Minnewaterpark, een mooie romantische plek met witte zwanen en een wondermooi uitzicht. Het Koningin Astridpark was vroeger een kloostertuin, nu is het een heerlijke landschapstuin met, naar het voorbeeld van de 18de eeuwse Engelse landschapsstijl, veel hoogteverschillen, grillige paden, grasperken met boomgroepen, een centrale vijver, sculpturen en een kiosk. Rond het park liggen veel restaurants en bars. Het Koning Albert l park is een mooi groot park met veel bomen en historische monumenten waaronder de Poertoren (een overblijfsel van de laat-middeleeuwse stadsmuren uit 1401). Maak vooral ook een wandeling rond het meer! Daarna ben je wel opgeladen voor de volgende ronde…

In Brugge is bourgondisch leven belangrijk, dat zie je onder meer aan de aanwezigheid van meer dan 50 chocolatiers in de stad! Er zijn zowel toeristenrestaurants (mosselen, stoofvlees) als de betere gastronomische restaurants. Wil je het betaalbaar houden, dan kun je in ieder geval altijd een frietje snacken onder het Belfort, daar staan al sinds 1897 twee frietkotten, dus dat zal vast wel smaken! Een heel leuke ervaring is een middeleeuws feest in een voormalige kerk waarbij je ‘Brugge anno 1468’ voorgeschoteld krijgt. Terwijl je vermaakt wordt door narren, valkeniers en ridders kun je je tegoed doen aan een viergangendiner en een overvloed aan drank. Dat wordt een historisch gezellige avond! Ook een aanrader is een maaltijd in ‘l’Estaminet’, een bruine kroeg met serre en terras waar je met locals en toeristen gezamenlijk aan een tafel of toog zit en kunt genieten van heerlijk eten en drinken voor een vriendelijke prijs. Dát is pas gezellig! Voor de betaalbare echte Vlaamse keuken kun je zoal terecht bij ‘Gran Kaffee de Passage’, ‘Yesterday’s World’, ‘Gauthierz Brasserie’, ‘Café de Gilde’, ‘De Windmolen’, ‘Chez Vincent’ en ‘ ’t RiSiCo’. Hou je meer van Italiaans eten, dan kun je bijvoorbeeld kiezen uit ‘Pasta Maria’, ‘Pasta Presto’ of ‘Bocca’. Lekker Libanees eten vind je bij ‘Taboulé’, Aziatisch bij ‘Marco Polo Noodlebar’ en Indiaas bij ‘Mount Gorkha’. Wil je alleen een kop soep, dan is ‘Soup’ jouw adresje.

Brouwerij de Halve Maan is de oudste nog actieve familiebrouwerij van Brugge waar je het enige echte in Brugge gebrouwen bier kunt krijgen. Bekend van merken als ‘Brugse Zot’ en ‘Straffe Hendrik’. Bij de rondleiding hoort gelukkig ook een proeverij. Voor lekker bier kun je trouwens ook nog wel op meer adresjes terecht! Wat dacht je van een Duvel in het ‘Duvelorium’, of café Vlissinghe waar je al sinds 1515 terecht kunt voor een pint. Op de Eiermarkt tref je behoorlijk wat cafeetjes, kroegen en discotheken en veel studenten. Leuke adresjes daar zijn: ‘Coolcat’, ‘de Pick’, ‘Ambirix’ en ‘ ’t Ei’. In het weekend zijn er vaak DJ’s. Nog meer leuke kroegen: ‘Vuurmolen’, ‘Staminee de Garre’ en ‘ ’t Brugs Beertje’ (waar je een Bierbijbel kunt kopen!). Andere aanraders zijn: ‘De Werf’ (jazz), ‘De Republiek’ (danscafé), ‘Est’ (muzikaal wijncafé), ‘De Coulissen’ (hip Brugge), ‘L’Amaral’ (DJ’s), ‘B’-In’ (all-in avondje uit) en ‘De Stoepa’ (praat- en eetkroeg). De Kuiperstraat biedt een overvloed aan bars en cafés en het Kraanplein trendy loungebars en clubs. Feesten maar! Voor de perfecte combinatie van historie, cultuur, sfeer en bourgondische gezelligheid kun je geen betere bestemming kiezen dan Brugge, dus komt dat zien en beleven!