Wroclaw

Wroclaw is een stad van 633.105 inwoners in het zuidwesten van Polen. Tot 1945 was zij Duits en heette toen Breslau, daarna volgde de bezetting door de communistische Sovjet Unie tot 1989. Sindsdien heeft Wroclaw zich ontwikkeld tot een van de meest fascinerende steden van Polen met een historische binnenstad die zo mooi is, dat zij wel wordt vergeleken met Praag en Kraków, maar dan in het klein. Wroclaw wordt doorkruist door de rivier de Odra met daarin 12 eilanden, bovendien zijn er rond de 130 bruggen, vandaar dat de stad ook wel het ‘Venetië van Polen’ wordt genoemd. Wroclaw is een heel bijzondere stad vol betoverende en verrassende plekken, echt een plaatje!

Laten we beginnen op een van de eilanden, ‘Ostrów Tumski’, de plek waar Wroclaw ooit ontstond en waar nu een aantal fraaie religieuze bouwwerken te bewonderen zijn, waarvan de kathedraal letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt vormt. De imposante kerk uit 1272 bezit de grootste orgels van heel Polen. De twee torens zijn 98 m hoog en je kunt met de lift naar boven om het daar aanwezige adembenemend mooie uitzicht te bewonderen. Ga vooral tegen de avond, dan komt de lantarenman in klederdracht om de 100 gaslantarens aan te steken, wat het geheel laat baden in een magisch en sprookjesachtig licht. Dat moet je gezien hebben! 
De Volkshal oftewel  ‘Jahrhunderthalle’ of ‘Hala Stulecia’ is gebouwd in 1913.  Het gebouw heeft een koepelvorm van 65 m doorsnee en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Er vinden onder meer sportwedstrijden en popconcerten plaats. Voor de hal vind je de ‘Wroclawska Fontanna’, een Multimediafontein die met een oppervlakte van 1 hectare de grootste fontein van Polen is en een van de grootste van Europa. ’s Avonds verandert de fontein in een spectaculaire theatershow van water en licht, aangevuld met muziek en eventueel vuurwerk! Wat een sensatie! 

De Sint-Elisabethbasiliek is een gotische kerk uit de 13de eeuw. Het imposante gebouw heeft een toren van 91 ½ m hoog en als je iets aan je conditie wil doen, kun je de 300 treden beklimmen (kan ook met de lift) om beloond te worden met een spectaculair uitzicht vanaf het uitzichtsplatform op 60 m hoogte. Je kunt onder andere uitkijken op de ernaast gelegen  huisjes Hans en Grietje, naar het sprookje van de gebroeders Grimm, twee schattige bouwwerkjes die zijn verbonden met een boog. Zowel de huisjes als de kerk zijn onderdeel van een van de grootste pleinen van Europa, het levendige ‘Rynek’ plein, waar zo veel te zien valt dat het je duizelt! Het loont echt de moeite  om plaats te nemen op een bankje of een van de vele gezellige terrasjes en in je op te nemen wat je ziet: de prachtigste middeleeuwse huizen met de mooist gedecoreerde gevels die onderling enorm verschillen in maat en stijl en kleur, maar toch een betoverend geheel vormen. Het stadhuis is zeker ook een blikvanger, met binnen een kunstmuseum waar je rond kunt lopen in prachtige grote zalen. Er zijn allerlei straatartiesten om je te vermaken en als je wilt kun je een ritje maken met paard en kar. Verder is er een bronzen fontein in de vorm van een beer, die je zeker even over zijn neus moet wrijven want dat zou geluk brengen! Vergeet vooral ook het aangrenzende tweede plein niet, het ‘Zoutplein’ oftewel ‘Plac Solny’, klein maar fijn.
Overal in de stad zul je kabouters aantreffen, meer dan 200! Die zijn er neergezet door het Oranje Alternatief. Nee, dat is niet een alternatief voor het Nederlands elftal, maar een artistieke beweging die zich in de jaren 80 afzette tegen het communistische regime van de Sovjet Unie. Hou je wel van het kaboutervolkje, dan kun je meegaan met speciale tours die je leiden langs alle dwergen door de stad! Ja echt, het bestaat!

In 2016 was Wroclaw de Culturele Hoofdstad van Europa, dus wil je een stukje cultuur snuiven, dan zit je hier goed! Heel bijzonder is  het ‘Raclawice Panorama’, een gigantisch cirkelvormig schilderwerk van 120 m lang en 15 m hoog. Het is gemaakt  door diverse kunstenaars en beeldt de slag van Raclawice in 1794 uit, waarbij de Russen werden verslagen door de Polen. Speciaal voor dit kunstwerk werd een rond museum gebouwd!  Andere bezienswaardige musea zijn onder meer het Nationaal Museum ( klassieke Poolse kunst), het Topacz. Automobielmuseum en het Universiteitsmuseum (je kijkt je ogen uit in dit beeldschone 18de eeuwse gebouw, vooral in de volledig beschilderde Aula Leopoldina, en vanaf de koepel heb je een prachtig uitzicht over de stad). 
Na al dat cultuurgeweld wordt het tijd voor een ontspannen wandeling van 3.680 m die het traject volgt van de oude stadsgracht, de zogeheten ‘Groene Gordel’, een aanrader! Waar je ook goed tot rust kunt komen is het Szczytnicki Park, een park met een Japanse tuin waar je vrouwelijke en mannelijke watervallen en schilderachtige stroompjes kunt horen klateren. De botanische tuinen van de Wroclaw Universiteit zijn ideaal voor degenen onder ons met groene vingers en interesses, want je vindt daar één grote tuin met allerlei bloemen en planten in alle mogelijke combinaties, zodat je op een van de vele bankjes kunt gaan zitten mijmeren hoe jij je tuintje zou willen hebben! Heerlijk ontspannend is ook een boottocht op de rivier de Odra, bijvoorbeeld tegen het vallen van de avond. Doen!

Goedkoop en lekker eten is het handelsmerk van veel restaurants in Polen, zo ook in Wroclaw. De meeste zitten in het historische centrum. Wat te kiezen? Zomaar enkele suggesties: ‘Pierogarnia Stary Mlyn’ (voor typisch Pools eten met locals in een ongedwongen sfeer), ‘Piwnica Swidnicka’ (oudste restaurant van Wroclaw en echte hotspot), ‘Le Chef’ (uitgebreide driegangenmenu’s of tapas), ‘Gospoda Wroclawska’(vis), ‘Przystan’ (Mediterraans eten aan de rivier de Odra met uitzicht op het universiteitsgebouw), ‘Pierogi’ (Poolse specialiteit: de pierogarnia) en ‘Barka Tumska’ (restaurant op boot). Wil je je tanden zetten in een (volgens locals) goed stuk vlees, ga dan naar ‘Butchers & Grill’, ze hebben daar de beste burgers van de stad en ook vegetariërs komen er goed aan hun trekken. Smullen maar!
Wroclaw is een studentenstad en je hoeft geen Einstein te zijn om te bedenken dat er dus heel veel bars, cafés en clubs te vinden zijn in de stad, vooral rond het marktplein Rynek. Het barst er van de bierrestaurants en ondergrondse bierkelders, bijvoorbeeld ‘Spiz Brouwerij’, een ondergronds bierlokaal met typisch Duitse setting, waar je honderden biersoorten kunt krijgen. Dat moet toch keuze genoeg zijn!  Langs de Odra zijn er veel barretjes gebouwd op een steiger of vlot, erg gezellig! 
Uit de talloze leuke adresjes volgen hier een aantal suggesties: ‘Kalambur’ (overdag voor kunstenaars, ’s avonds voor studenten en hipsters), ‘Coloseum Jazz Café’ (live jazz en wodka), ‘Bernard Pub’ (in het centrum, met live muziek en biertuin), ‘Casa de la Musica’ (schud je heupen los op Cubaanse muziek), ‘Pod Papugami’ (voor een gezellige avond met je geliefde),  PRL (karaoke) en ‘Kredance’ (de DJ’s gaan door tot 8 uur ’s ochtends). Leef je uit!

Wil je dus alles wat de grootste Poolse steden te bieden hebben maar dan wat kleinschaliger en net wat specialer, probeer dan eens Wroclaw, een parel van een stad!