Parijs

De Franse hoofdstad Parijs is een echte wereldstad. Er wonen ongeveer  11 miljoen mensen en daarnaast trekt de stad jaarlijks zo’n 80 miljoen toeristen. Vanuit Nederland is het 300 tot 700 km reizen om er te komen.  

Er is zoveel te zien en te beleven dat je niet weet wat je kiezen moet! Zo is  er de Eiffeltoren (met zijn 324 m de hoogste toren van Europa!), de Notre Dame (Napoleon heeft zich in deze prachtige kathedraal tot keizer gekroond!), de Sacré Coeur (witte kerk bovenop een heuvel met een schitterend uitzicht over Parijs) en de Champs Elysées (waar de Tour de France eindigt) die uitkomt op de Arc de Triomphe. In het bekende museum het Louvre kun je je laten betoveren door de glimlach van Mona Lisa (Napoleon had dit schilderij trouwens op zijn slaapkamer hangen!). Vergaap je aan de luxe in het kasteel van Versailles.

 Mooie pleinen zijn er ook, zoals de Place des Vosges (wordt wel het mooiste park ter wereld genoemd)  en de  Place du Tertre in Montmartre (waar talloze kunstenaars popelen om jouw portret te mogen schilderen). Rust en groen  vind je onder meer in de Jardin des Tuileries of de Jardin des Plantes.  Zoek je romantiek maak dan een boottocht bij zonsondergang over de Seine of klik een slotje vast aan de Pont des Arts. Voor wat lichtere zeden kun je naar de Moulin Rouge in de rosse buurt.

Het is heerlijk  zitten op de vele gezellige terrasjes in de stad, maar bedenk wel dat het behoorlijk aan de prijs is! Wil je wat goedkoper eten dan kun je goed terecht in de omgeving van de Bastille (b.v. l’Acolyte de l’Insolite) of in het Quartier Latin (b.v. Les Papilles). Of duik eens een onbekende straat in en probeer daar de horeca, grote kans dat het aardig wat eurootjes scheelt.

Cafe’s zijn veelal tot 2:00 uur geopend en clubs tot 5:00 uur, het wordt meestal pas druk  na middernacht . Waar kun je uitgaan? Quartier Latin (gezellig en betaalbaar), Bastille (bruisend en druk), Oberkampf (relaxed en eigenzinnig), Le Marais (hip), Saint Germain des  Prés (beroemdheden), Canal St Martin (ontspannen en chique) en Montmartre (rauw). Heb je geld zat dan kun je ook naar deChamps Elysées en Faubourg St Honoré.

Muziekcafé’s vind je onder andere  in Noord Parijs (Delaville met house DJ’s en Le Gymnase voor jazz), St Germain des Prés (twee populaire muziekcafé’s: de Who’s Bar met elke avond pop en rock, meestal live; Jim Morrison van The Doors zou hier vaste gast zijn geweest, en Caveau des Oubliettes, van jazzconcerten tot rock), en iets verder weg van het centrum de l’Alimentation Générale (dansen en eten!) en Abracadabar (‘artistieker ‘ ). Voor ieder wat wils!


Het lijkt me duidelijk: Paris Saint Germain is niet het enige hoogtepunt van een bezoek aan Parijs, dus allee, op naar Parijs en genieten maar!